Trasee Montane in Busteni

Trasee montane in Busteni

Cele mai multe trasee montane din muntii Bucegi pleaca din statiunea Busteni.

Busteni – Cabana Gura Diham – Poiana Izvoarelor

Cabana Gura Diham din Busteni


Marcaj: banda rosie
Timp: 2-2½ h (1-1 ¼ h pana la Cabana Gura Diham).
Dificultate: usor/ mediu

Descriere: Pana la cabana Gura Diham se poate ajunge pe jos, cu masina personala sau cu un tractor care pleaca de la Gara Busteni, special pentru transportul turistilor. Daca nu il gasiti sau preferati sa mergeti pe jos, vedeti in continuare care este traseul de urmat.

De la gara Busteni mergem pe DN1 pana la km 136, apoi continuam pe strada din stanga pana cand ajungem la sosea. O alta varianta de plecare este de la Caminul Alpin Busteni: de aici mergem pe strada din partea dreapta a cladirii, apoi la primul colt continuam la stanga, intram in padure si urmam poteca marcata cu banda galbena, banda rosie, triunghi albastru. Drumul urca usor, iar in 15 minute ajungem la soseaua din Valea Cerbului. Aici este si loc de campare, destul de aglomerat in zilele insorite de vara. Oamenii stau la cort, fac gratare si se veselesc.
Noi mergem mai departe pe sosea pana la Gura Diham. Cabana dispune si de un restaurant unde putem sa luam masa.

Pana la Poiana Izvoarelor urcam pe o poteca prin padure. Dupa 15 minute ajungem la o ramificatie de drumuri: la dreapta se merge spre Cabana Diham prin Saua Baiului (marcaj triunghi albastru). Noi continuam spre stanga si urcam din nou prin padure iar dupa 15 minute drumul ne duce pe coama impadurita ce desparte Valea Baiului (spre est) de Valea Morarului. Traseul trece printr-o poienita de unde se poate admira o frumoasa perspectiva asupra Coltilor Morarului. Continuam urcusul, traversam o serie de izvoare, apoi iesim si marginea padurii si deja se vede Cabana Poiana Izvoarelor.
Vedere de la Poiana Izvoarelor din Busteni
De aici pleaca alte trasee: catre Cabana Vf. Omu prin Bucsoiu, Cabana Malaesti, Cabana Diham, Predeal prin Valea Iadului, Busteni prin Poiana Costilei.

Busteni – Cantonul Jepi – Cabana Piatra Arsa


Marcaj: triunghi albastru
Timp: 4 – 4½ h
Dificultate: mediu/ dificil

Descriere: Traseul este accesibil numai vara.
Urmam traseul spre Cascada Urlatoare pana la punctul “La Gratar” unde drumurile se despart. Poteca merge spre dreapta, traversam Valea Seaca a Jepilor, urcam prin padure si in aproximativ 20 minute ajungem la punctul “La Vinclu”.

De aici drumul traverseaza Valea Comorilor, Valea Urlatoare Mica, Valcelul Urlatoarei Mici, Valcelul Crestei Urlatorilor si urcand in serpentine ajungem pe un pinten al Crestei Urlatorilor la punctul denumit “La Mese”. Apoi drumul traverseaza din nou Valcelul Crestei Urlatorilor, urca de-a lungul Valcelului Urlatoarei Mici si ajunge pe o platforma larga. In fata noastra se ridica Muntele Jepii Mari. Urmeaza un urcus pe o poteca sapata pe alocuri in stanca si prevazuta cu cabluri de asigurare. Dupa cateva serpentine, se ajunge la Cantonul Jepi, de unde in 20 minute, mergand printre jnepeni pe un drum usor, ajungem la Cabana Piatra Arsa.

Busteni – Valea Jepilor – Cabana Caraiman


Marcaj: cruce albastra
Timp: 4h
Dificultate: traseu recomandat doar turistilor bine antrenati si echipati.

Descriere: De la gara Busteni o luam la stanga pe DN 1, mergem aproximativ 10 minute, pana intalnim strada Telecabinei. Continuam la dreapta pe aceasta strada si dupa aproximativ 15 minute de mers ajungem la Hotelul “Silva” de unde practic incepe traseul. Urmam drumul pe partea dreapta a Vaii Jepilor aproximativ 10 minute si intalnim o ramificatie a drumurilor. Drumul din partea stanga duce la Cabana Piatra Arsa (marcaj triunghi albastru). Traseul nostru continua pe malul drept al Vaii Jepilor.
Dupa aproximativ 20 – 25 minute de mers, pe versantul opus observam Creasta Branelor si Creasta Mare a Portitei, despartite de Valea Spumoasa pe care se afla numeroase caderi de apa.

Dupa 1 – 1 ½ ora din Busteni atingem firul Vaii Jepilor, pe care-l traversam ajungand la baza unei scari sapate in stanca, unde exista si cabluri de asigurare. In partea stanga, pe versantul opus al Vaii vom descoperii Cascada Caraimanului, o cadere de apa spectaculoasa. De aici, poteca urca si ajungem la baza treptei stancoase a Cascadei Caraimanului, de unde, dupa ce urcam printr-un mic horn si strabatem o zona stancoasa, ajungem la Cabana Caraiman, situata la 2025 m altitudine.
De aici putem face excursii pana la cabanele Babele, Piatra Arsa, Vf. Omul, Crucea Eroilor si spre cantonul Jepi.

Busteni – Cascada Urlatoare

Cel mai popular traseu pentru turisti, accesibil tot timpul anului.
Cascada Urlatoare din Busteni


Marcaj: punct rosu
Timp: 1h 15 min
Dificultate: usor

Descriere: De la gara Busteni o luam la stanga pe DN 1, mergem aproximativ 10 minute, pana intalnim strada Telecabinei. Continuam pe aceasta strada pana la Telecabina. Traseul urca pana la punctul denumit “La Gratar”. De aici drumul se bifurca. Spre dreapta, poteca marcata cu triunghi albastru duce la Cabana Piatra Arsa, in timp ce noi trecem peste un mic podet, traversam Valea Seaca a Jepilor si dupa un parcurs usor prin padure ajungem la Cascada Urlatoare.

Sursa trasee: infotravelromania.ro; bucegi.go.ro

Cazare Placuta >> Busteni >> Trasee Montane Busteni

One thought on “Trasee Montane in Busteni

 1. In fiecare vara imi iau fata de 12 si sotul de 38 si facem trasee usoare pe platoul Bucegilor si nu numai. Va recomand cel mai usor traseu: Sinaia – 1.400 – Telecabina 1.400 – Furnica. Cand coborati din telecabina, faceti putin stanga si coborati pe sub piciorul telecabinei (pe langa cabana) unde veti da de un drum forestier care va duce spre complexul Piatra Arsa. De preferat, daca doriti sa stati peste noapte la hotel, sunati si faceti o rezervare.

  Este un traseu recomandat si celor cu copii mai mici de 7 ani (dar numai vara). Nu intru in detaliu pentru ca gasiti informatii pe site-urile de specialitate.
  De la Piatra Arsa aveti mai multe puncte de plecare spre diferite trasee. Imi doresc din toata inima ca tot mai multi romani sa practice turismul montan si nu numai!

  Dar nu uitati cand faceti un popas, cat de mic, oriunde ati fi, nu lasati in urma dumneavoastra gunoaie! (asa cum fac majoritatea celor care se duc pe Valea Cerbului si isi spala gratarele in apa de izvor si lasa in urma peturi intregi si ce este mai rau, fac vetre de foc in iarba.)

  Avem o tara minunata, dar preferam sa fugim sa vedem alte tari cand avem un paradis chiar langa noi.
  Ce daca nu suntem civilizati ca elvetienii si suntem saraci in tehnologie de varf, daca contribuim fiecare cu cate ceva, vom ajunge departe!
  Cand sunteti la malul marii sau in varf de munte sau traversati Baraganul, fiti putin mai atenti la peisajele care va inconjoara si reflectati asupra jumatatii pline a paharului!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>